Selamat petang semua. Nak kongsi dengan kalian sambal totok pujaan hati ku. Sambal ni simpel je tapi memang mantop makan dengan nasi panas lawan dengan ikan kering ngan sayur masak bening je. tak sedar 2 pot nasi abis makan sorang-sorang... hahahaha... berantu tau Sambal Totok ni.
Sebenarnya resepi sambal totok ni saya follow dari mak saya sendiri. Celik-celik mata mak dah buat sambal totok ni. Memang terangkat la kalau makan, berdesing telinga, tiba-tiba kepala yang tak gatal jadi gatal.
Sambal pujaan hati ku..
Resepi Sambal Totok.
Bahan-bahan:
5 biji cili kampung / cili thailand (potong 2, supaya tak meletup masa goring)
2 biji cili beso (potong 2)
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Segenggam ikan bilis belah
Minyak untuk menggoreng
Lesung batu
Garam & gula sikit.
Cara;
1. Goreng bawang merah, bawang putih, cili kampung & cili beso. Goreng ikut step ye. Dah masak angkat dan toskan.
2. Gpreng pulak ikan bilis sampai garing, pastu toskan.
3. Tumbuk semua bahan yang dah goreng tu, kalau suka lumat boleh tumbuk sampai lumat kalau tak sekadar bawang pecah2 je.
4. Akhir sekali perasakan dengan garam & gula.. kalau saya saya dah masukkan garam dah sebab ikan bilis dah masin.
Wallaaaa... senangkan. Mudah je sebenarnye sambal totok ni. Selamat menjamu selera ye.

No comments:
Post a Comment